Připravila jsem si pro vás kurz šití povlaku na polštář. 

Jak si velice jednoduchým a rychlým způsobem můžete ušít povlak na polštář. 

Co budete potřebovat: látku - bavlněnou, nitě na strojové šití, špendlíky, nůžky, tužku nebo fixu, krejčovský metr a pravítko, šicí stroj, žehličku.


Postup výroby  

1. naměření látky: vybereme si látku a změříme polštář, jeho šířku a výšku. 

Já mám polštář o rozměrech: vysoký 40 cm a široký 43 cm. 

Na látku měříme 2x 40 cm + 20 cm = 100 cm (20 cm je na přeložení povlaku) na délku a 43 cm + 2 x 1,5 cm = 46 cm (1,5 cm je přidáno na švy) na šířku.


2. založení okrajů: žehličkou zažehlíme oba okraje látky 2 x do rubu asi 1 cm na krátkých stranách. 


3. prošijeme okraje na šicím stroji: nejprve si můžeme zažehlené okraje na několika místech zašpendlit, aby nám záložka držela na místě, pak prošijeme založení za patku stroje. Na začátku a na konci švu zapošijeme. Šijeme rovným stehem.  


4. příprava látky na sešití: přeložíme pruh látky do sebe rubem nahoru, tak aby vyšla výška polštáře 40 cm. Uděláme čáru v dolním okraji cca 1,5 cm, od této čáry naměříme 43 cm směrem k hornímu okraji a uděláme čáru, abychom věděli, kde šít. Zašpendlíme. 


5. sešití povlaků: šijeme po čarách, na začátku a na konci zapošijeme. Zapošít můžeme i v místech, kde je přeložení povlaku, aby to lépe drželo a při povlékání se povlak neprotrhl.


6. začištění švů: okraje nejprve sestřihneme, aby byly všude stejné. Na šicím stroji nastavíme klikatý steh. Začistíme okraje obou švů klikatým stehem.


7. povlak je hotový: obrátíme povlak na líc a přežehlíme z obou stran.


8. povlečený polštář



 https://youtu.be/1b87dTS6IQ0