Téma (přednáška): Základní pojmy estetiky II. poskytují vhled do hlavních problémů a způsobů jejich řešení v rámci estetické teorie (zejména) posledního století. Navazujeme na úvahy o kráse umění a přírody z prvního semestru, tento záběr však rozšíříme o některá témata z oblasti mimouměleckého estetična. V přednášce bude sledována zejména otázka zvláštního účelu, který přisuzujeme uměleckým dílům. Pokusíme se vážně si položit otázku, k čemu je vlastně umění, či k čemu slouží umělecká díla? Jaký mají účel, na jakou poptávku je jejich vytváření odpovědí? Společně prozkoumáme dva návrhy, jeden z počátku minulého století (pojetí "psychické distance" švýcarsko-britského učence Edwarda Bullougha) a jeden ryze současný (pojetí uměleckých děl jakožto "divných nástrojů" amerického filozofa a kognitivního vědce Alvy Noëho).
Téma (seminář): Seminář je věnován četbě a interpretaci textů. Pozornost bude věnována současnému rozšíření zájmu estetické teorie do dříve opomíjených oblastí, zejména směrem k tzv. "umění jíst" (fine art of eating). Oživení teoretického zájmu o oblasti nacházející se mimo svět umění – jako je například jídlo – je zčásti zásluhou i obnoveného zájmu o dědictví filozofického pragmatismu, od svých počátků usilujícího o nalezení kontinuity mezi běžným, každodenním životem a uměním.
- Učitel: Ondřej Dadejík